Utrechtse hofjes en kameren

Utrecht kun je op verschillende manieren ontdekken. Gisteren deed ik dat samen met 4 dames op de toeristische manier. Inclusief routekaart van de VVV :-). WeBruntenhof begonnen met koffie bij Carla’s Conditorie, achter de Dom. Een aanrader voor koffie, thee en lekkere taartjes. Of begin met een high tea. Na de koffie was het tijd voor een wandeling door Utrecht.

De hofjes van Utrecht
Wij kozen voor een stadswandeling langs unieke hofjes en kamers. Een heel goed idee, want ik kende nog niet alle plekjes. Eerste stop was het Pandhof van de Domkerk. Via Achter de Dom loop je zo de binnenplaats in. Hij dateert uit 1390 – 1440 en werd eind 19e eeuw gerestaureerd. In het hofje heb je een goed uitzicht op de Domtoren en -kerk.

Het volgende hofje waar wij binnen liepen was de tuin van de Bruntenkameren, te bereiken via het hek naast Schalkwijkstraat 30. Hij is aangelegd in Engelse landschapstijl. In het midden van de tuin staat een standbeeld van de Utrechtse schrijver C.G.S. Crone (1914 – 1951).

Conservatorium UtrechtOns laatste hofje was het pandhof van de voormalige Mariakerk, tussen de gebouwen van het conservatorium. De kerk is na de reformatie in 1580 gesloopt, maar de 11e eeuwse Romaanse kruisgang is er nog. In het complex vind je een mooie bloemen-, kruiden- en vlindertuin.

De Kameren van Utrecht
Naast hofjes, bezochten we ook een aantal kameren. Vlak naast de Domkerk aan het Pausdam ligt het Groot Paushuize. In 1517 gaf de latere Paus Adriaan VI opdracht hier een woning voor hem te bouwen. In de 19e eeuw werd het gebouw residentie van de Commissaris des Konings. Tegenwoordig zijn delen van het gebouw te huur voor festiviteiten en worden er rondleidingen gegeven.

Op de hoek van de Lange Nieuwstraat en Agnietenstraat staan de Beijerskameren, ‘huisvesting’ voor oudere behoeftigen’ was de laatste wil van Adrian Beijer en zijn vrouw Alet Jansdogter. In 1579 werden ze door arme bejaarden
in gebruik genomen.Kameren

Vlakbij de Beijerskameren vind je de kameren van Maria van Pallaes. Deze werden in 1651 gebouwd voor arme stadsgenoten. Maria van Pallaes wilde wel dat in ieder huisje een echtpaar woonde en als één van de echtelieden stierf moest de overblijvende vrouw met een andere vrouw en de overblijvende man gaan samenwonen. Bij hertrouwen verviel het woonrecht. In 1970 werden de toen leegstaande huisjes gekraakt. Nadien zijn ze gerestaureerd en gemoderniseerd.

Tegenover Springweg 120 ligt de Tuinstraat. Pieter Veelo bouwde in 1826 twee rijen arbeidershuisjes. De bewoners betaalden hier wel huur. Rond 1970 werd een rij woningen wegens bouwvalligheid gesloopt. De andere rij werd opgeknapt. Aan de overzijde staan woningen uit de jaren ’80.

De route heeft in totaal 19 bezienswaardigheden en duurt een kleine 2 uur. Je kunt hem kopen bij de VVV (Domplein 9). Wat mij betreft echt de moeite waard en een aanrader, ook (en misschien wel zeker) als inwoner van Utrecht!

Bron: VVV folder “Stadswandeling Utrechtse Hofjes en Kameren”

 

Share

5 thoughts on “Utrechtse hofjes en kameren

 1. Wat leuk Steef. Interessant stukje geschiedenis en je hebt weer prachtige foto’s gemaakt.
  Zeker de moeite waard om te gaan doen.
  Groetjes.

 2. Hi Steef,

  Het was een geslaagde dag! Echt top idee van jou om deze wandeling te maken.
  Wat wonen we toch in een mooie stad 😉

  Groet,
  Eline

 3. Beste Steef,
  Je tekst komt uit de VVV folder “Stadswandeling Utrechtse Hofjes en Kameren”. Deze folder wemelt al van de fouten, maar bij het overtypen heb je een foutje getypt: de Kameren van Maria van Pallaes werden niet in 1951 gebouwd, maar drie eeuwen eerder.

 4. In het verleden: zo’n 15 jaar geleden hebben we deze wandeling gemaakt onder leiding van een VVV-gids! Leuk om dit bog eens te bekijken en misschien de wandeling aan de hand van je beschrijving nog eens te doen! Bedankt voor deze tip en de leuke foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *