Typisch Hemelvaart: Dauwtrappen

Dauwtrappen05.00 uur, de wekker gaat! Ondanks het vroege tijdstip sta ik direct naast mijn bed. Het is Hemelvaartsdag, tijd om te gaan dauwtrappen. Dauwtrappen? Van oudsher een traditie om op Hemelvaartsdag in alle vroegte, wanneer de dauw nog op het gras staat, te gaan wandelen. Oftewel, op het dauw trappen. Bij zonsopkomst zit ik in de auto op weg naar Hoenderloo. Geen straf voor iemand die een fascinatie heeft voor mooie luchten. En mooi waren ze. Van oranje gloed tot verschillende kleuren blauw.

Nationaal Park de Hoge Veluwe
Na de koffie is het tijd om op pad te gaan in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Op het vroege tijdstip staan er nog genoeg witte fietsen, gratis te gebruiken door bezoekers. De rust in het park is fijn. Tijdens de fietstocht wisselen bos en heide elkaar af. Wij fietsen vanaf Hoenderloo richting Otterlo. Onderweg stoppen we bij Jachthuis Sint Hubertus. In 1914 gebouwd als buitenhuis van het echtpaar Kröller-Müller, in die tijd eigenaar van het landgoed. Architect Hendrik Petrus Berlage ontwierp het huis. In de vijver voor het jachthuis weerspiegelt het gebouw, vanaf die kant heb je dan ook het beste uitzicht. Na een ontbijtje in het restaurant is het tijd om weer richting de uitgang te gaan. Net op tijd, het dauwtrappen na 10.00 uur is duidelijk populairder. De bezoekers komen ons in tientallen tegelijk tegemoet fietsen, het park in.

Na een bezoek aan een bouwmarkt en een tuincentrum (ook typisch iets om te doen met Hemelvaart?!) is het tijd om de rest van de dag te relaxen in de zon. Moe van het vroege opstaan, ga ik zo lekker naar bed. Wel met een goed vooruitzicht, want ik heb nog 4 dagen vrij!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *