Tips voor een positief zelfbeeld

Zeg eens heel eerlijk, wat zie jij als je in de spiegel kijkt? De afgelopen jaren voerden deze gedachten bij mij de boventoon: ’Mijn kont is echt heel dik in deze broek’, ‘geen mouwloos shirt voor mij met mijn flubberarmen’, ‘oh nee, hier begin ik niet aan want dat lukt me toch niet’. Herkenbaar? Toch is er de laatste tijd iets veranderd. Niet alleen mijn spiegelbeeld maar ook in de manier waarop ik mezelf zie en voel. 

De afgelopen twee jaar stonden in het teken van het vinden van mijn nieuwe levensstijl. Gezond eten en sporten, met als doel beter in mijn vel zitten en afvallen. En met succes, ik zit veel beter in mijn vel, zowel mentaal als fysiek. Mijn zelfbeeld is veranderd. Van onzeker en negatief naar zekeren positief. Ik geloof in mezelf en dat alles wat ik wil mogelijk is. Ik voel me steeds energieker en krachtiger. Maar hoe krijg je nou zo’n positieve mindset.

Zes tips voor een positief zelfbeeld

  • Accepteer wie je bent. Ook de, in jouw ogen, minder positieve punten. Ze zijn er nou eenmaal en je er tegen verzetten is zonde van de energie. En guess what? Niemand is perfect.
  • Wees positief: denk positieve gedachten, zie positieve dingen en zeg positieve woorden. Zeg maar eens hardop tegen jezelf ‘ik ben mooi en zie er prachtig uit’. Dat voelt toch heel anders dan ‘Ik ben lelijk en niemand vindt mij mooi’.
  • Geloof in jezelf. Ken je die uitdrukking van Pippi Langkous ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’? Onthoud hem en pas het toe. Als je namelijk bij voorbaat al niet in jezelf gelooft lukt het ook niet.
  • Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Zo sta je in je kracht.
  • Vraag hulp van anderen als het even niet lukt. Van familie of vrienden of van een professional. Een coach of psycholoog kan heel goed helpen bij het doorbreken van vaste patronen.
  • Stel haalbare doelen. We willen veel, alles tegelijk en zo goed mogelijk. Dat gaat natuurlijk nooit goed. Maak keuzes en wees realistisch. Je voelt je echt veel beter als je kleine doelen maakt die je ook daadwerkelijk haalt.

Niet zo lekker in je vel? Herpak jezelf

Tuurlijk zijn er momenten dat ik er niet zo lekker in zit, dat mijn onzekerheid weer de boventoon voert en dat ik enorm van mezelf baal. Soms is het wel even lekker om te zwelgen in dat gevoel, maar dat moet alleen niet te lang duren. Hoe ik dat doorbreek? Ik kleed me in iets waar ik me goed in voel, draag een felle lipstick en ga iets doen waarvan ik weet dat ik me er beter door ga voelen. Wandelen, een kopje koffie drinken in één van mijn favoriete hotspots of ik spreek af met een vriendin. Binnen no time is dat negatieve gevoel naar de achtergrond verdwenen en voer positiviteit de boventoon.

Wat zijn jouw tips voor een positiever zelfbeeld?

Deze blog schreef ik voor Boost your Health.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *