Hiep hiep hoeraaaa! Mijn mama is vandaag jarig

MamaAls de club van ontaarde moeders 30 jaar geleden al bestond, dan had mijn moeder best lid kunnen zijn. Niet omdat ze een slechte moeder is, integendeel. Maar toch zou ze er wel tussen passen. Samen een kopje thee drinken als we uit school kwamen zat er niet in en wij liepen gewoon ‘ los’  rond op de camping (het bedrijf van mijn ouders): ‘ja, er waren toch genoeg mensen in de buurt die wel een oogje in het zeil hielden’.

Ze vergat ons weleens op te halen: ‘oh, was je om 14.00 uur uit? Ik dacht om 15.00 uur’. Ze kon prima een normale Hollandse pot koken maar we keken niet vreemd om als er een steekvlam uit de pan kwam en we het vervolgens moesten doen met een garde zonder plastic handvat. Als mijn ouders aan het werk waren en er een oppas in de kamer zat, klommen wij uit het raam op weg naar de kantine en mijn ouders. Later lieten mijn ontaarde moeder (en vader) ons feestjes geven. Zij gingen werken maar zorgde wel voor voldoende boodschappen en alcoholische versnaperingen. Was het op, dan gingen we voor een afzakkertje naar de bar waar zij het laatste rondje inschonken. Zijn wij er minder van geworden? Nee, zeker niet!

mamaMijn moeder leerde ons om je dromen achterna te gaan. Zo kochten mijn ouders in 1983 een camping. Buiten de kampeervakanties hadden ze geen ervaring in het toerisme, maar dit wilde ze. En met hard werken lukte dat. Ziek? Gewoon doorgaan. En echt doorgaan tot je erbij neervalt. Verstandig? Misschien niet, maar je leert wel doorzetten. We hebben het hier niet over een griepje. Mijn moeder is chronisch ziek. De ziekte van Crohn heeft ze nu al bijna 50 jaar. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit en de operaties zijn niet meer te tellen. Ze heeft het echter nooit als een belemmering gezien.

Vandaag is mijn moeder 70 jaar geworden. Dat klinkt heel erg oud, maar dat is ze niet. In juli liep ze voor de tiende keer de Apeldoornse vierdaagse. Ze is een bezig bijtje. Van s’ morgens vroeg tot s’ avonds laat is ze druk in de tuin, in huis of achter de computer. Ze schreef een boek over de familie, verzorgde haar moeder de laatste jaren van diens leven en helpt iedereen die het nodig heeft met papieren rompslomp. Ze gaat als een soort advocaat te werk en zorgt dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft. En een muurtje schilderen of de bomen snoeien: zij draait er haar hand niet voor om.

mamaLieve mama, gefeliciteerd met je verjaardag! Dank voor al je hulp, steun en je vertrouwen. Doorzetten en met wilskracht zelfstandig je dromen waarmaken dat kunnen wij dankzij jouw goede voorbeeld.

Niet gek zo’n voorbeeld voor wat ze tegenwoordig zouden bestempelen als ‘ontaarde’ moeder.

Share

4 thoughts on “Hiep hiep hoeraaaa! Mijn mama is vandaag jarig

  1. jaja steef, dit is zo’n moeder met een gouden randje!
    Niks te gek & met een groot hart voor iedereen!
    Een HiepHiepHoeraatje voor jou en familie & dat jullie nog maar lang een muller-eenheid mogen zijn 🙂
    X

  2. Stephanie, die ontaarde moeder is toevallig wel mij zus…. en weet je nog in 1983 toen jullie nog klein waren en een dagje bij ons moesten blijven omdat jou moeder zonodig een dagje weer van alles moest regelen voor de camping! Jou kleine broertje de hele dag gekrijst en jij was zo onder de indruk, zelfs een foto van je moeder kon dat kleine kereltje niet troosten…..
    Maar het is goed gekomen! Met je moeder trouwens ook…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *