Het dorp

Hoenderloo

‘Mevrouw, wilt u de prei nog even afwegen?’ Oeps, duidelijk nog met mijn hoofd bij de gewoonten van een stad. Hier in het dorp Hoenderloo weeg je nog zelf je fruit en groenten af. Ach, ik ben al blij dat er een supermarkt is. Klein maar fijn, waar de aanbiedingen nog bij de ingang in één schap worden aangeboden. Mijn moeder vertelde met een lichte trots dat ze nu zelfs op zondag open zijn. Voor de toeristen. Ok, ik voel me aangesproken.

Ik houd van alles wat de stad me te bieden heeft en kon me nooit voorstellen dat ik ooit weer in een dorp zou gaan wonen (na ruim 20 jaar in the middle of nowhere te hebben gewoond). Maar toch, na slechts een paar dagen verblijf in het dorp Hoenderloo, geniet ik van de pluspunten van het wonen in een dorp:

  • Bij bol.com deed ik een bestelling. Omdat ik geen zin had om de hele dag voor het huis te gaan zitten wachten op de postbode, schreef ik een briefje die ik bij de bel plakte. Hij mocht het pakketje op het bankje leggen om de hoek. Iets wat je in de stad niet hoeft te doen, omdat je dan zeker weet dat bol.comhet pakje dan nooit bij jou terecht komt.
  • Hier in het dorp word je niet gek aangekeken als je goedemorgen zegt tegen iemand die je op straat tegenkomt. In tegendeel, ze groeten vriendelijk terug.
  • De buren elkaar nog bij naam. Ze passen op elkaars huis als er iemand op vakantie gaat en ze letten op elkaar. Dat laatste hoeft niet per se positief te zijn. Ook al woon ik hier niet, ik weet al veel van de mensen in de buurt. Buurvrouw B. weet veel en ze deelt dit dan ook graag. Net een soort Privé maar dan anders. Omdat ik niet weet wie meeleest is discretie hier op zijn plaats. Al is het alleen maar voor mijn ouders. Die hier nog wel een paar jaar willen wonen, in goed contact met de overige dorpsbewoners.
  • Verdwalen is onmogelijk. Niet alleen zijn er niet zoveel straten, er zijn van die hele handige bewegwijzeringsborden. Zo weet je precies waar bijvoorbeeld de supermarkt, de drogist en de huisarts zijn.bewegwijzering
  • Naast dat het supergroen is, heerst er in Hoenderloo een enorme rust. Geen geschreeuw, ruzie bij de buren, harde muziek, scheurende auto’s of getoeter bij het stoplicht (er zijn hier geeneens stoplichten). Stilte en rust. Je hoort de vogels, de wind en af en toe een auto. Wat een heerlijkheid.
  • Het lijkt hier wel altijd vakantie. Wellicht specifiek voor dit dorp, maar dat zijn eigenlijk alle voordelen die ik heb genoemd. In Hoenderloo barst het van de campings en bungalowparken. En daarom ook veel restaurants en terrassen. Hoenderloo ligt midden op de Veluwe en één van de ingangen van Park de Hoge Veluwe is hier. Als je hier een half uur op een bankje gaat zitten, is het net alsof je op vakantie bent.

Over een kleine twee weken ga ik weer naar de stad. Tegen die tijd ben ik vast blij dat ik weer de anonimiteit in kan. Maar nu geniet ik nog even van alle voordelen van het dorp Hoenderloo en bovenal alle rust.

Share

8 thoughts on “Het dorp

  1. Haha, ik stond afgelopen week ook met ‘niet afgewogen” bananen bij de buurt spar . Maar kleine moeite om er een sticker op te plakken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *