Goed verstopt: de geheimen van een vrouwentas

Inhoud damestas

Vrouwen nemen van alles mee. Toch moet een tas lekker praktisch zijn. Niet te zwaar, niet te groot en gemakkelijk te dragen op bijvoorbeeld de fiets. Ik heb een kapstok vol tassen. Klein, groot, handig en onhandig. En in alle kleuren. Ik pas vooral de keuze van mijn tas aan, aan mijn stemming en de gelegenheid. Eén van mijn favorieten is mijn Liebeskind. Hij is verkleurt, maar dat maakt de tas alleen maar mooier.

Vaste prik in mijn tas zijn mijn portemonnee, zonnebril, schrijfboekje en pen, kauwgom, oordopjes en lippenstift. Daarnaast mijn sleutels, zakdoekjes en telefoon. Volgens Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam is de inhoud van de tas de afgelopen 200 jaar erg veranderd.

Loddereindoosje
Vrouwen in de 19e eeuw droegen allemaal een loddereindoosje bij zich. Een doosje met een sponsje en wat reukwater. Als vrouwen dreigden flauw te vallen door een te strak geregen korset, roken ze aan dit doosje. Na de bevrijding van het korset verdween het loddereindoosje uit de damestas.

De portemonnees waren tot 1904 erg klein. De dames hadden alleen muntjes bij zich want papiergeld bestond nog niet. Na de komst van papiergeld werden portemonnees groter. Na de introductie van creditcards, pinpassen en klantenkaarten was er nog meer ruimte nodig. Op het moment dat het technisch mogelijk is alle informatie op een plastic kaartje te zetten, gaan we dit volgens het tassenmuseum terugzien in de tassenmode.

Kleine vakjes
Met de opkomst van de film in de jaren twintig gingen meer vrouwen make-up gebruiken. In een klein tasje met kwastjes zat alles verstopt wat een vrouw nodig had. Het tasje zelf was eigenlijk een poederdoos. In de kwastjes die onder aan het tasje bungelden, zaten lipstick, een klein parfumflesje en een oogpotloodje verstopt.

Vroeger hadden tassen ook speciale kleine vakjes voor postzegels. Tegenwoordig is er nauwelijks meer een tas te vinden zonder apart vak voor mobiel of smartphone.

Wil jij de inhoud van je tas met mij delen? Mail of app me dan een foto van je tas en de inhoud ervan.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *