Gewonigheid is voor mij leuk, leuk, leuk

Gisteren kwam ik dit artikel tegen in mijn tijdlijn op LinkedIn, gepubliceerd op Brainwash: het idee dat het leven vooral leuk moet zijn is de ziekte van deze tijd’. Het is dé ziekte van deze tijd, zegt psychiater Dirk de Wachter in zijn Brainwash Talk. Het idee dat ons leven vooral leuk moet zijn. En dat terwijl juist tegenslag ons zoveel kan brengen. Wat een waarheid. En herkenning. Nou ja, in de mening van de schrijver dan. Van mij hoeft het leven namelijk niet altijd leuk te zijn. En dat is het ook niet. Tegenwoordig omarm ik de zwarte hond (called depression) die altijd in de buurt is, gelukkig wel steeds vaker op gepaste afstand. Dat zwarte randje is er altijd. Soms iets meer en soms iets minder. Afgewisseld met geluk.

Gewonigheid
Psychiater Dirk de Wachter pleit voor gewonigheid en het plezier daarin te vinden. ‘Ik pleit niet voor ongelukkigheid an sich, maar voor geluk vinden in het gewone. We willen altijd party time, foto’s van verre reizen. Zeer vermoeiend’. Gelukkige momenten haal ik uit hele alledaagse momenten. En mijn verklaring hiervoor is dat ik geen hoge pieken nodig heb om geluk te ervaren omdat ik de diepe dalen ken. Waar, en daarnaast kan ik me dus enorm vinden in de mening van Dirk. Ik houd van gewonigheid. Van simpele dingen. Die geven mij geluk en plezier. Een weekend Vlieland, een latte macchiato met Oatly, een prachtige roze lucht bij het opstaan, mooie bloemen, de geur van de lente, een perfecte haardag… en zo kan ik dus nog wel even doorgaan.

De lastigheid van het leven
Naast dat ik geluk haal uit de gewone dingen omarm ik de ‘lastigheid van het leven’. Volgens de Wachter wordt verdriet altijd weggemoffeld in de duisterheid. Onze lastigeid, onze moeilijkheid, onze kwetsbaarheid en onze tekorten. Ik doe daar dus niet aan mee en wil een voorbeeld zijn dat ook dit er mag zijn. Gelukkig is Dirk het hier mee eens ;-). ‘Ik pleit ervoor om meer kwetsbaarheid, gevoeligheid en de kleine verdrietigheden met elkaar te delen’.

Dus lieve mensen, hierbij mijn boodschap: Kijk eens wat meer naar al die plezierige gewonigheden in het leven. En omarm en deel je kwetsbaarheden en verdriet met de mensen om je heen.

Share

3 thoughts on “Gewonigheid is voor mij leuk, leuk, leuk

  1. Madeliefjeskrans maken, paardrijden, een drankje op het strand met de voeten in het zand, een bbq en zonsondergang…het is allemaal zo fijn en maakt gelukkig! Ik sluit me helemaal bij je aan Steef. Dankje voor het delen.. xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *