Drie ingrediënten om af te vallen & op gewicht te blijven

Iedereen die een paar kilo te zwaar is (geweest) weet hoe moeilijk het is om die extra kilo’s weer kwijt te raken. De allerbeste manier om af te vallen is voor iedereen verschillend. Doe vooral iets wat bij jou past en wat je kunt volhouden. Ik vind mezelf inmiddels een expert op afvalgebied. Niet alleen viel ik tientallen kilo’s af, ik kwam ze ook weer bij om ze vervolgens weer opnieuw kwijt te raken. Na jaren van jojoën heb ik eindelijk een hele fijne manier gevonden om af te vallen en op gewicht te blijven. Omdat ik de laatste tijd vaak de vraag krijg hoe het mij is gelukt, wil ik graag mijn 3 belangrijkste learnings met jullie delen.

Succesvol afvallen
Om teleurstellingen te voorkomen: Er is geen snelle methode om heel snel veel af te vallen en op gewicht te blijven. Geloof me: als er zoiets was dan had ik het gevonden en zeker met jullie gedeeld. Voor mij was, en is, de allerbeste methode geen dieet maar een levensstijl. Die laatste heb ik helemaal aangepast. Gezond eten in combinatie met sporten. Nu ik nog aan het afvallen ben zorg ik ervoor dat ik meer calorieën verbrand dan ik binnen krijg. Er zijn drie elementen die mijn succes hebben bepaalt: discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen.

Discipline
Afvallen en op gewicht blijven vergt een ijzeren discipline. Overal om je heen zijn continu verleidingen. Als je geluk hebt, heb je in huis alleen maar gezond eten (tenzij je rekening moet houden met huisgenoten). Maar verder overal waar je bent zijn er heel veel minder gezonde opties die jij niet mag hebben. In de supermarkt, op straat, bij vrienden thuis, op het terras etc. Kiezen voor gezonde opties terwijl je continu geprikkeld wordt door verleidingen vergt dus een enorme discipline.

Wilskracht
Als je aan het afvallen bent, stopt de rest van je leven niet. Dus je blijft leuke dingen doen met vrienden en familie. Om resultaat te blijven halen kun je niet steeds het afvalproces op pauze zetten. Het vergt wilskracht om door te zetten. Hoe vaak je niet hoort: ‘één keertje kan toch wel?’ of ‘dit is toch gezond?’. Jij weet het beste wat je wel en niet kunt doen. Laat je niet beïnvloeden. Ook niet als anderen tegen je zeggen dat je wel saai bent geworden.

Doorzettingsvermogen
Gezond afvallen en op gewicht blijven vergt doorzettingsvermogen. Focus op het einddoel en neem kleine stapjes. Voel je niet schuldig als je op vakantie wat minder streng bent of thuis een keer in de verleiding komt om iets extra’s te eten. Pak het daarna weer op.

Helaas dus geen wondermiddel. Maar geloof me, als jij je doel behaalt dan ben je zo enorm trots. Daar kan niets tegenop. Hebben jullie een gouden tip voor anderen en voor mij die helpt bij het afvallen en op gewicht blijven?

Deze blog schreef ik voor Boost Your Health

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *