Complimenten ontvangen: makkelijker gezegd dan gedaan

Wow, wat zie jij er fantastisch uit in die jurk’. ‘Oh joh, die heb ik al een tijdje hoor en was supergoedkoop’. Je krijgt een compliment en in plaats van deze eens lekker aan te nemen en in je zak te steken gooi je hem hoppa direct weg. Alsof je een zojuist gekregen bos bloemen linea recta in de prullenbak gooit. Herkenbaar?

Complimenten ontvangen kun je leren. Een compliment komt vaak onverwacht, je voelt je overrompelt. En dus is onze eerste reactie om onszelf te verontschuldigen. ‘Het was een kleine moeite’, ‘Zo moeilijk is het niet’, ‘Oh, maar deze blouse is al heel oud hoor’. Best zonde, want zo kun je helemaal niet genieten van het compliment dat je zojuist hebt ontvangen.

Een compliment, wat nu?

Neem het compliment in ontvangst. Zeg met een glimlach ‘dankjewel’. Geniet ervan dat iemand iets aardigs tegen je zeg. Je verdient het. Schrijf de compliment op en bewaar hem. Maak bijvoorbeeld een glazen ‘complimenten’ potje en stop hier al je complimenten in. De complimenten zijn heel leuk om nog eens terug te lezen. Bijvoorbeeld als je eens wat minder goed in je vel zit.

Complimenten beantwoorden met een compliment

Een compliment hoef je niet te beantwoorden met een compliment voor de ander. Het is niet een kwestie ‘voort wat hoort wat’. Tuurlijk is het leuk om iemand een compliment te geven, maar het hoeft niet als reactie op een compliment van iemand anders.

Complimenten doorschuiven, of toch niet?!

Er zijn ook momenten dat je een persoonlijk compliment krijgt terwijl je die vervolgens wilt doorschuiven, bijvoorbeeld als je iets met een ander hebt gedaan. Ontvang het compliment, het is een persoonlijke warme douche voor jou. Een ander krijgt vanzelf het compliment wat hem/haar toebehoort.

Je zult zien, practice makes perfect. Gebruik de tips en neem complimenten in ontvangst, zeg dankjewel en glimlach. Je zult zien hoe goed je je erdoor voelt. En wees ook niet te zuinig met complimenten uitdelen. Je gunt die ander toch ook datzelfde fijne gevoel?

Wat zijn jouw ervaringen? Heb jij nog tips voor het ontvangen van complimenten?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *