Angsten overwinnen & uitdagingen aangaan

fietsen
Het verschil tussen 2013 (links) en nu (rechts)

In mijn hoofd ben ik nog heel dik en beweeg ik niet zo makkelijk. In mijn hoofd denk ik nog steeds heel vaak dat ik iets niet kan zoals fietsen of bepaalde krachtoefeningen. Tegelijk weet ik dat ik alles kan wat ik maar wil. Misschien nu niet, maar ooit zeker wel. Dat weet ik omdat ik regelmatig dingen doe waarvan ik niet had gedacht ze te kunnen, maar wat uiteindelijk ook gelukt is. Ik beklom de Alpe d’Huez, ik overwon een depressie, ik zei vaarwel tegen een vaste baan en ik viel 37 kilo af. Die stem in mijn hoofd die zegt dat ik iets niet kan wil ik uitzwaaien.

Buiten je comfortzone gebeuren de mooiste dingen
De afgelopen maanden ben ik vaak buiten mijn comfortzone gestapt. Om angsten te overwinnen en mezelf ervan te overtuigen dat ik alles kan wat ik maar wil. Om dat stemmetje in mijn hoofd stil te krijgen. Dit weekend was de stem weer heel hard aan het schreeuwen. Ik bedacht vrijdagavond dat ik de volgende dag eindelijk weer eens een rondje wilde fietsen. Naast een piepklein rondje vorig jaar had ik mijn fiets niet meer aangeraakt sinds mijn deelname aan Alpe d’HuZes. Die fiets was voor mij geen ontspanning of hobby maar één grote bak ellende. Als ik naar die fiets keek voelde ik weer de angst en de paniek die ik voelde tijdens de beklimming van die hele hoge berg. En van de depressie die zich vlak daarna aankondigde. Zo jammer, want tegelijk ben ik zo trots dat het me gelukt is om boven te komen.  Die fiets zou als een trofee moeten voelen. En de enige manier waarop ik dat kon bereiken was de angst loslaten.

Fietsen
Zaterdag stapte ik dus opnieuw op de fiets. Alleen, in de omgeving die ik ken met in de buurt iemand die me zou kunnen ophalen als het niet meer ging. Nadat alle smoezen op waren om maar niet te gaan was het toch echt tijd om op de fiets te stappen. De eerste meevaller was het fietspakje. Want tot zaterdag had ik zo’n enorme hekel aan die strakke fietskleding waarin je werkelijk iedere vetrol ziet zitten. En hoewel ik nog niet op mijn streefgewicht ben en zeker nog niet een van de allerslankste, zag het er best goed uit. Het shirt was zelfs te groot :-). Stap 2 was die fiets opstappen en gaan. Dus ik ging.

Geluksgevoel
Ik fietste ruim 26 kilometer in goed een uur tijd. Ik fietste niet hard maar genoot. Ik was niet bang en voelde me niet opgelaten. Ik probeerde af en toe te versnellen en verbaasde mezelf over het verschil met een paar jaar terug. Het fietsen ging makkelijker, ik ging sneller en bewoog soepel. En nog belangrijker: ik heb eindelijk het gevoel van geluk ervaren op de fiets. Geen angst maar geluk, vrijheid & plezier.

Angsten overwinnen door de uitdaging aan te gaan
Die fietsrit van afgelopen zaterdag was voor mij een wijze les. Als ik mijn angsten wil overwinnen dan moet ik de uitdaging aan (blijven) gaan. De afgelopen tijd krijg ik alleen maar bevestiging dat ik alles wat kan wat ik maar wil. Het is tijd om dat stemmetje in mijn hoofd tot stilte te manen. Het is tijd om zelf te gaan geloven dat ik alles kan wat ik maar wil. Mijn volgende uitdaging? Een les crossfit :-). Misschien tijd om binnenkort een proefles te plannen. En het fietsen? Vrijdag of zaterdag ga ik weer!

Share

10 thoughts on “Angsten overwinnen & uitdagingen aangaan

  1. Geweldig dat je hebt ervaren dat fietsen ook een gelukzalig gevoel van vrijheid kan geven, geniet van die vrijheid, je doet het GEWELDIG Steef……

  2. Fantastisch Steef dat je nu toch weer op die fiets bent gestapt en zelfs hebt genoten. Alles ligt klaar voor de volgende tocht….

  3. Fantastisch Steef!! Hopelijk volgen er nog vele gelukkige en plezierige kilometers!
    Vind het ook zo dapper dat je het deelt met de wereld!

  4. Wat een geweldig stukje tekst Steef!!feelgoodfeeling op en top!kan geen pretty woman of dirty dancing tegenop vind het op en top genieten om dit zo te lezen!!zo intens blij om.
    Geniet ervan Steef. Het is je zo gegund!
    Liefs Juud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *